Αρχική > Ορθοπεδικά > Προθέσεις > Οδηγίες για μια πρόθεση

Οδηγίες για μια πρόθεση

 

Αμέσως μετά τον ακρωτηριασμό το κολόβωμα δεν είναι έτοιμο να δεχτεί πιέσεις, και τα ράμματα της εγχείρησης δεν έχουν πλήρως ιαθεί. Πριν αρχίσουμε την  αποκατάσταση με την πρόθεση πρέπει να προετοιμάσουμε το κολόβωμα. Ήδη από το νοσοκομείο πρέπει το κολόβωμα να φασκιωθεί με ελαστικό επίδεσμο, και με μεγάλη προσοχή σιγά σιγά να σκληρύνει η επιδερμίδα η οποία θα αναλάβει μια καινούργια αποστολή στην πρόθεση. Μια πρώιμη πρόθεση μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ γρήγορη τροποποίηση της θήκης.

Εάν το κολόβωμα έχει πλήρως ιαθεί μπορεί να κατασκευαστεί μια πρόχειρη πρόθεση (interim prothese), η οποία εξυπηρετεί την γρήγορη αποκατάσταση και την διαμόρφωση του κολοβώματος αυξάνει όμως το κόστος της αποκατάστασης.

Ο νέος ασθενής πρέπει να έχει υψηλό αίσθημα σιγουριάς και γι' αυτό η επιλογή του τύπου της πρόθεσης πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Όταν το κολόβωμα αποκτήσει την φόρμα και την  σκληρότητα του περίπου 3 έως 6 μήνες μετά το χειρουργείο μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή της τελικής πρόθεσης. Αυτή η πρόθεση σχεδιάζεται με εξειδικευμένη φόρμα και πρέπει να έχει εξαιρετική στατική και δυναμική μορφή.

 

Πρόθεση για κάθε χρήση και χρήστη

 Οι προθέσεις σήμερα κατασκευάζονται στο πνεύμα της αρθρωτής κατασκευής (Modular Bauweise). Eπίσης ονομάζεται σωληνωτή κατασκευή και ακολουθεί το ανθρώπινο πρότυπο.Μέρη που την αποτελούν είναι σωλήνας, σύνδεσμοι και αρθρώσεις.

Αυτό το είδος της κατασκευής προσφέρει μεγάλες δυνατότητες γιατί η πρόθεση μπορεί γρήγορα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και στην στατική του αναπήρου (ασθενούς). Ακόμη και μια τελειωμένη πρόθεση μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί σε νέες απαιτήσεις. Οι προθέσεις Modular μπορούν να επενδυθούν με αφρώδες διακοσμητικό υλικό.

Θήκη είναι το συνδετικό κομμάτι μεταξύ πρόθεσης και του σώματος που εφαρμόζει το κολόβωμα. Μόνο μια θήκη που κάθεται καλά και εφαρμόζει τέλεια επιφέρει άνετη βάδιση. Η σωστή θήκη φροντίζει για την πλήρη εφαρμογή με το κολόβωμα και για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος. Σε περιπτώσεις ατροφίας του κολοβώματος η θήκη πρέπει να μπορεί να προσαρμόζεται. Ανάλογα το ύψος του ακρωτηριασμού υπάρχουν διάφορες θήκες όπως και προθετικά συστήματα.

 

Προθέσεις πέλματος

Σε περιπτώσεις ακρωτηριασμού δάχτυλων ή μεταταρσίου αρκεί τις περισσότερες φορές ένα πέλμα που να φέρει μέρος του απολεσθέντος. Στην περίπτωση ολικής απώλειας του πέλματος κατασκευάζεται μια θήκη που φτάνει ως το γόνατο και ένα εργοστασιακό πέλμα αντικαθιστά λειτουργικά το φυσικό πέλμα στην βάδιση και στην ορθοστασία.

 

Κνημιαία πρόθεση

Για την κατασκευή κνημιαίας πρόθεσης υπάρχουν 3 δυνατότητες

 • κνημιαία πρόθεση με αντιστηρίγματα
 • κνημιαία πρόθεση με υπερκονδύλια ελαστική θήκη
 • κνημιαία πρόθεση με θήκη εγκλωβισμού σιλικόνης

 

Επιγονατίδας πρόθεση

Ακρωτηριασμός στο γόνατο απαιτεί τεχνική άρθρωση γόνατος. Σε σύγκριση με την πρόθεση κνήμης εδώ απαιτείται μια άρθρωση γόνατος. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν 2 δυνατότητες.

 • Θήκη με ελαστικό υλικό
 • Θήκη σιλικόνης

 

Μηριαία πρόθεση 

Στον μηριαίο ακρωτηριασμό απαιτείται στήριξη σε όλο το μήκος του οστού για την μετάδοση της κίνησης.

Όσο κοντύτερο το κολόβωμα τόσο περισσότερη μυϊκή δύναμη απαιτείται για την βάδιση. Για την αποφυγή μιας υπερβολικής φόρτισης του κολοβώματος απαιτείται στήριξη στο ισχίο (κάθισμα).

Στις μηριαίες προθέσεις υπάρχουν οι εξής δυνατότητες.

 • Θήκη με κάθισμα φόρμα τετράγωνη οβάλ
 • Θήκη με κάθισμα φόρμα μακρόστενη οβάλ
 • Θήκη Μ.Α.Σ

 

Πρόθεση απεξαρθρώσεως μηρού

Ακρωτηριασμός στο ύψος του ισχίου έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον ανάπηρο (ασθενή) διότι εδώ έχουμε την απώλεια ακόμη μιας άρθρωσης. Η βάδιση με μια πρόθεση απεξαρθρώσεως μηρού είναι γενικώς δυνατή. Η κίνηση της πρόθεσης επιτυγχάνεται από την περιστροφή της λεκάνης και απαιτείται καλή ισορροπία του ασθενούς.

 

Γενικώς ισχύει:

η επιτυχία μιας πρόθεσης οφείλεται:

 • κατά πρώτον στον ασθενή,
 • κατά δεύτερον στον τεχνικό, και
 • κατά τρίτον στα υλικά.

Ιδανική πρόθεση δεν υπάρχει.

Σήμερα για την εξυπηρέτηση ενός ασθενούς υπάρχουν πολλές φόρμες θηκών πολλές τεχνικές και πολλά υλικά. Από την μια πλευρά αυτό κάνει εύκολη την κατασκευή μιας πρόθεσης και από την άλλη δύσκολη μέσα από την μεγάλη πρόσφορα υλικών να επιλεγεί το ιδανικό. Στην επιλογή της σωστής πρόθεσης βοηθάει η κατηγοριοποίηση του ασθενούς. Που μέσα από ένα ερωτηματολόγιο αξιολογείται ο ασθενής σε ποια κατηγορία ανήκει. Οι κατηγορίες βοηθούν στην επιλογή της πρόθεσης. Στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας πρέπει να είναι ο ασθενής και οι ικανότητες του.

 • κατηγορία μηδέν = όχι ικανός βάδισης

       αποκατάσταση = διακοσμητική πρόθεση - βοηθήματα μεταφοράς

 • κατηγορία 1 = ικανότητα περιορισμένης βάδισης εντός οικίας

        αποκατάσταση = ορθοστασία και περιορισμένη βάδιση

 • κατηγορία 2 = περιορισμένη ικανότητα βάδισης εκτός οικίας

        αποκατάσταση = ορθοστασία και βάδιση εκτός και εντός οικίας

 • κατηγορία 3 = ικανός για βάδιση εκτός και εντός οικίας

       αποκατάσταση = ορθοστασία και βάδιση ελεύθερη εκτός και εντός οικίας

 • κατηγορία 4 = απεριόριστη ικανότητα βάδισης παντού

       αποκατάσταση = διατήρηση και μεγιστοποίηση της ικανότητας βάδισης

 

 

 

 

 

Απόκρυψη

Προσφορές

 • Μπαστούνι σπαστό = 7,50

 • Περιπατητήρας Rolator = 78,00

 • Μπαστούνι τετράποδο = 9,50

 • Περιπατητήρας = 19,00

 • Επισκευή προθέσεως 25% έκπτωση

Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν μεταφορικά

Δείτε εδώ την σχετική προσφορά και
επικοινωνήστε μαζί μας.

Ισχύει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2013 & μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων

Προσφορές