Οδηγίες για ασθενή με ακρωτηριασμό


Ακρωτηριασμός! Τι είναι αυτό;

Κάτω από τον όρο ακρωτηριασμός καταλαβαίνει κάνεις ότι ένα μέρος του σώματος έχει απομακρυνθεί. Ειδικά το πόδι είναι το πλέον σύνηθες.
Ένας ακρωτηριασμός γίνεται όταν δεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή.
Είναι ο κανόνας όταν το άκρο του σώματος έχει βλαφτεί ανεπανόρθωτα και σε βαθμό ώστε, χωρίς ακρωτηριασμό, ο ασθενής αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις υγείας και υψηλούς πόνους.
Ο ακρωτηριασμός δηλαδή είναι η συνέπεια μιας παθήσεις ή ενός τραυματισμού.

Αιτίες ακρωτηριασμού.
Οι αιτίες είναι διάφορες. Στους νέους λόγο γενετικής δυσπλασίας ή ατυχήματος. Ο καρκίνος είναι επίσης υπεύθυνος για έναν ακρωτηριασμό. Περίπου το 80% όλων των ακρωτηριασμών οφείλεται σε αρτηριοπάθειες.
Αυτό εξηγεί και τον λόγο που συμβαίνει σε μεγάλες ηλικίες ώστε τα 2/3 αυτών να είναι σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Κάτω από τον ορό περιφερειακή αρτηριοπάθεια καταλαβαίνει κανείς στένωση αρτηριών εις τα άκρα και ειδικότερα τα ποδιά. Αυτή η αρτηριοπάθεια οδηγεί σε προβλήματα αιμάτωσης και αρτηριοσκλήρυνσης.
Αιτίες είναι η υψηλή πίεση, κάπνισμα, χοληστερίνη και διαβήτης.

Είδη ακρωτηριασμών

Ακρωτηριασμός πέλματος μπορεί να σημαίνει αφαίρεση δαχτύλου, τμήματος του πέλματος ή και ολόκληρο το πέλμα. Ένας εξ αυτών ονομάζεται Syme.
Ακρωτηριασμός κνήμης ονομάζεται αυτός που γίνεται κάτω από γόνατο και αφήνει την άρθρωση του γονάτου ανεπηρέαστη.
Ακρωτηριασμός γονάτου είναι αυτός που γίνεται στο μέσο του γονάτου, χάνεται η άρθρωση, παραμένει όμως όλο το μηριαίο οστό και συνήθως η επιγονατίδα.
Ακρωτηριασμός μηρού μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του μηριαίου οστού.
Ακρωτηριασμός ισχίου μπορεί να γίνει σε τμήμα του ισχίου ή και να περιλαμβάνει μέρος της λεκάνης.

Χρήσιμη πληροφορία

Ο ιατρός θα αποφασίσει τον ακρωτηριασμό βάση της κατάστασης του ασθενούς και θα αποφασίσει το ύψος του όσο το δυνατό χαμηλότερα και θα προσέξει να αποκτήσει ο ασθενής ένα κολόβωμα χωρίς πόνους ικανό να δεχτεί φορτίο απαραίτητη προϋπόθεση για μια καλή και επιτυχή αποκατάσταση.

Last edited: June 28, 2013, 11:34